serwatka owcza
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
[ Uwaga! Wraz z przybyciem wiosny, ze względu na zbyt wysokie temperatury, serwatka dostępna jest wyłącznie na miejscu. ]
Serwatka to napój-cud: stawia na nogi, wzbogaca w mikro- i makroelementy. Ból głowy, niewyspanie, odwodnienie, osłabienie, syndrom dnia wczorajszego? Chwytaj serwatkę i wypij duszkiem, schłodzoną.
A profilaktycznie, dla lepszego zdrowia, używaj na co dzień - świetnie sprawdzi się nie tylko solo, ale też jako baza koktajlu albo zupy.
Jak smakuje?
Jest łagodna, lekko kremowa i słodkawa. Świeża. To nie żentyca, którą możecie kojarzyć z Podhalem - tam zazwyczaj serwowana jest w wersji skwaszonej.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Co zawiera?
Najpierw czego nie zawiera: tłuszczu!
W 100 gramach serwatki znajduje się około 26 kcal. Znajdziesz w niej witaminy: C, A i wszystkie grupy B, poza tym fosfor, sód, magnez, wapń, cynk, potas i żelazo. I białka serwatkowe.
ZASTOSOWANIE
Na co pomaga?
- Wyjątkowe białka serwatkowe, jak laktoferyna, glikomakropeptydy oraz lakto- i immunoglobuliny pomagają spalać tłuszcz, ale mięśnie pozostawia nietknięte. Dlatego tak lubią ją sportowcy i osoby chcące zrzucić nieco kilogramów.
- Serwatkę przebadano na wiele sposobów, stosując ją przez całe stulecia. Wykazano, że pomaga ona obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Obniża ciśnienie, ale tylko w przypadku występowania nadciśnienia - taka jest mądra!
Jest też wartościowym wsparciem farmakoterapii, walcząc z wolnymi rodnikami oraz mutagenami, także w przypadku walki z nowotworami czy wirusem HIV. - Serwatka pomaga regulować wydzielanie insuliny - jest więc polecana cukrzykom. Wesprze też błonę śluzową twojego żołądka, odbudowując ją.
- Masz wrażliwą skórę, dotknęło cię poparzenie słoneczne? Przemyj skórę serwatką, by złagodzić podrażnienia. Możesz też płukać nią włosy, by je wzmocnić.
JAK WYKORZYSTAĆ W KUCHNI
- pić tak po prostu, najlepiej schłodzoną
- wykorzystać jako bazę do koktajlu
- ugotować na niej zupę - goście od lat przyjeżdżają do nas na szczawiową na serwatce. Moim największym odkryciem ostatniej Wielkanocy jest zupa serwatkowa, którą zastąpiłam żurek. Klasyczni żurkożercy mi zazdrościli, serio, serio!
SKŁADNIKI
serwatka owcza (produkt uboczny przy produkcji sera z mleka termizowanego)
POJEMNOŚĆ
330 ml netto
PRZECHOWYWANIE
Przechowuj w lodówce w temperaturze 2-4 stopni, także po otwarciu.
Spożyj w ciągu 2 dni od otwarcia.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)