bryndza owcza świeża
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Tak, to ten ser, który zazwyczaj kojarzycie z Podhalem.
Bryndza jest miękka, jej konsystencja przypomina pastę. Schłodzona bardzo łatwo się kruszy.
Jest biała, dość delikatna w smaku, słonawa, aromatyczna.
W mojej ofercie możecie też spotkać bryndzę średnio dojrzałą - półroczną, a także bryndzę długodojrzewającą - o intensywnie żółto-pomarańczowej barwie, pikantnym smaku i wyraźnym aromacie.
JAK SIĘ JĄ ROBI?
Świeży ser podpuszczkowy odkłada się w ciepłe miejsce. Tam do akcji wkraczają enzymy produkowane przez pleśnie Oidium lactis. Pokruszony ser owczy miesza się z solą i wyrabia go na gładką masę.
Im dłużej zostawi się bryndzę do dojrzewania, tym bardziej będzie wyrazista w smaku i barwie.
JAK SMAKUJE?
Jak każdy ser pleśniowy, ma charakterystyczny posmak i zapaszek. Jest też wyraźnie słona.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z serami pleśniowymi, bryndza z tej partii może być dobrym wyborem - jest lekko dojrzała, nie przerazi więc swoim aromatem. ;)
JAK JEŚĆ?
Świetnie sprawdzi się na kanapce. Ale to też doskonały ser do dań na ciepło - możesz rozkruszyć ją na pizzy lub zapiekance, dodać do farszu do pierogów, a ulepioną w kuleczki ułożyć na desce serów.
Tak wygląda bryndza i jedna z jej autorek:
SKŁADNIKI
mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka naturalna, kultury bakterii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
ok 24% tłuszczu
ok 19% białka
ok 2% węglowodanów
WAGA
nie mniej niż 200 g netto
[Waga poszczególnych produktów może się różnić - każdy ser robiony i pakowany jest ręcznie.]
JAK PRZECHOWYWAĆ
Przechowuj w lodówce w temperaturze 2-4°C.
Po otwarciu opakowania przechowuj w temperaturze 4-6°C do 5 dni w osobnym pudełku.
Ten ser, jak i inne sery pleśniowe, zawsze trzymaj z dala od innych produktów w lodówce, by nie zakaziły ich pleśnią.
Wytrącający się tłuszcz jest zjawiskiem naturalnym.
JAK WYSYŁAM
Aby był bezpieczny, zapakuję ser hermetycznie.
Opinie o produkcie (0)