fbq('track', 'AddToCart'); />

bryndza owcza świeża

Dostępność: dostępny wkrótce
Cena: 31,00 zł

Cena regularna:

31.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Tak, to ten ser, który zazwyczaj kojarzycie z Podhalem. 

Bryndza jest miękka, jej konsystencja przypomina pastę. Schłodzona bardzo łatwo się kruszy.

Jest biała, dość delikatna w smaku, słonawa, aromatyczna.

W mojej ofercie możecie też spotkać bryndzę średnio dojrzałą - półroczną, a także bryndzę długodojrzewającą - o intensywnie żółto-pomarańczowej barwie, pikantnym smaku i wyraźnym aromacie.


JAK SIĘ JĄ ROBI?

Świeży ser podpuszczkowy odkłada się w ciepłe miejsce. Tam do akcji wkraczają enzymy produkowane przez pleśnie Oidium lactis. Pokruszony ser owczy miesza się z solą i wyrabia go na gładką masę.
Im dłużej zostawi się bryndzę do dojrzewania, tym bardziej będzie wyrazista w smaku i barwie.


JAK SMAKUJE?

Jak każdy ser pleśniowy, ma charakterystyczny posmak i zapaszek. Jest też wyraźnie słona. 
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z serami pleśniowymi, bryndza z tej partii może być dobrym wyborem - jest lekko dojrzała, nie przerazi więc swoim aromatem. ;)

JAK JEŚĆ?

Świetnie sprawdzi się na kanapce. Ale to też doskonały ser do dań na ciepło - możesz rozkruszyć ją na pizzy lub zapiekance, dodać do farszu do pierogów, a ulepioną w kuleczki ułożyć na desce serów.


 

Tak wygląda bryndza i jedna z jej autorek:





 
SKŁADNIKI

mleko owcze termizowane, sól, podpuszczka naturalna, kultury bakterii.


 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

ok 24% tłuszczu
ok 19% białka 
ok 2% węglowodanów



 

WAGA

nie mniej niż 200 g netto

[Waga poszczególnych produktów może się różnić - każdy ser robiony i pakowany jest ręcznie.]


  
JAK PRZECHOWYWAĆ

Przechowuj w lodówce w temperaturze 2-4°C.

Po otwarciu opakowania przechowuj w temperaturze 4-6°C do 5 dni w osobnym pudełku. 
Ten ser, jak i inne sery pleśniowe, zawsze trzymaj z dala od innych produktów w lodówce, by nie zakaziły ich pleśnią.

Wytrącający się tłuszcz jest zjawiskiem naturalnym. 


  
JAK WYSYŁAM

Aby był bezpieczny, zapakuję ser hermetycznie.




 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

nasza nowa stodoła     owca miesiąca     

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl