liptauer
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Liptauer, znany też jako ser liptowski, to pasta twarogowa powstała ze zmieszania dojrzewającej bryndzy i twarogu, oczywiście owczego.
Ser doprawiłam chilli i oregano, by nadać mu więcej wyrazistości.
SKĄD POCHODZI LIPTAUER?
Receptura pochodzi ze słowackiego Liptowa, ale ten rodzaj sera jest popularny także na Węgrzech, w Austrii czy na Bałkanach.
JAK SMAKUJE?
Jest lekko pikantny, słony i aromatyczny.
JAK JEŚĆ?
To rodzaj pasty twarogowej, świetnie sprawdzającej się na kanapki albo jaki dodatek do zapiekanek czy farszu np. do pierogów. No i oczywiście warto go dodać do deski serów, np. w towarzystwie krakersów.
Oto Liptauer w różnych wersjach smakowych:
A tak wygląda bryndza i jedna z jej autorek:
SKŁADNIKI
mleko owcze termizowane, sól, chilli, oregano, podpuszczka naturalna, kultury bakterii.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
ok 24% tłuszczu
ok 19% białka
ok 2% węglowodanów
WAGA
nie mniej niż 120 g netto
[Waga poszczególnych produktów może się różnić - każdy ser robiony i pakowany jest ręcznie.]
JAK PRZECHOWYWAĆ
Przechowuj w lodówce w temperaturze 2-4°C.
Po otwarciu opakowania przechowuj w temperaturze 4-6°C do 5 dni w osobnym pudełku.
Ten ser, jak i inne sery pleśniowe, zawsze trzymaj z dala od innych produktów w lodówce, by nie zakaziły ich pleśnią.
Wytrącający się tłuszcz jest zjawiskiem naturalnym.
JAK WYSYŁAM
Ser jest zawinięty w folię.
Dodatkowo, aby był bezpieczny, zapakuję go w pudełeczko z plombą.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)